Een plafond schilderen is niet zo gemakkelijk dan u op het eerste zicht zou denken. Ten eerste is de houding waarin je staat niet altijd even gemakkelijk. Verder komen de meeste mensen het vormen van strepen tegen. Een goede schilder weet hoe hij dat kan vermijden. Tenslotte zijn er verschillende soorten plafonds, zoals houten, betonnen plafonds en deze uit gipsplaten. En elke soort heeft toch zijn specifieke aanpak nodig. Lees gerust verder en leer…
plafonds schilderen
Kwaliteit
Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel. Enkel de goede schilders uit uw streek en omgeving kunnen zich bij ons aansluiten.
Jaren ervaring
Wij selecteren de schilders op kwaliteit en ervaring. Dit doen wij al jaren vandaar dat uw huis vakkundig geschilderd wordt.
Garantie
Kwaliteit is er belangrijk, u wilt dat het schilderwerk lang meegaat. Vraag naar de garantie die de schilder levert op zijn werk.
Vergelijk offertes
Bij ons vergelijkt u in één keer tot wel vijf schildersbedrijven uit uw regio. U hebt zelf de keuze of u voor de beste prijs of beste aanbod gaat.

Goede voorbereiding is het halve werk

Aan het verven van uw plafond, begint u niet zomaar. Dat gaat in stappen. En de eerste stap is de voorbereiding. Dat wil zeggen: alle objecten die uit de kamer kunnen, verwijdert u het beste. Daar kan dan al niets mis mee gebeuren. Meubels en vloeren dienen vervolgens goed afgedekt te worden. Stel uw meubels zodanig op dat uw ganse plafond kan bereikt worden. Daarna zorgt u voor een goede bereikbaarheid. Deze bestaat uit een stevige, veilige ladder, of nog beter: een verrijdbare kleine stelling.

Volgende stap: alles wat niet mag geverfd worden, moet u afplakken. Uw mooie hemelsblauwe muren hebben geen nood een streep wit van uw plafond! Ook ramen en deuren dienen afgeplakt te worden. Daarmee is het schilderen van uw plafond nog niet aan de afwerking toe. Vuil en vet dat elke plafondoppervlak opneemt moet verwijderd en ontvet worden. Doet u dat niet, dan gaat de verf niet goed hechten. Ook barstjes en eventuele scheuren moeten gerepareerd worden. Nu bent u klaar om te beginnen met verven.
plafond verven

Manieren om plafonds te schilderen

Niet alleen het aanbrengen van plafondverf is de enige manier om terug een mooie plafond te krijgen. Er bestaat zoiets als sauzen van uw plafond, of in de volksmond: witten. Het komt er op neer dat er een soort van grondlaag wordt aangebracht door uw schilder, en het resultaat zal zijn dat uw plafondoppervlak er nog stralender en witter uitziet dan bij gewoon laten spuiten of verven. Informeer bij uw vakman wanneer u best uw plafond laat sauzen of witten!

Plafond verven

Het moment is aangebroken dat de schilder gaat beginnen met schilderen. Vooraleer we het stappenplan uitleggen, willen we de nadruk leggen op de kamertemperatuur. Niet onbelangrijk! De temperatuur mag niet te hoog zijn, want dan droogt de plafondverf te snel op en krijgt u zichtbare aanzetten en strepen. Maar ook de luchtvochtigheid speelt zijn rol. Deze mag niet te laag zijn…

Dan hebben we ook nog te maken met verschillende soorten plafonds. Betonnen plafonds, of exemplaren uit gipsplaten vragen een andere aanpak dan houten plafonds verven. Voor het schilderen zelf deelt u uw plafondoppervlak in denkbeeldige vakken in, zo’n vierkante meter per vak. Er wordt best bij het raam begonnen en zo verder naar achter werken. Op die manier gaat u “weg” van de lichtbron (dat heeft zijn invloed op strepen en aanzetten). Voor het eigenlijke schilderen van het grote oppervlak, kan u best de randen en hoeken verven met een borstel. Treuzel niet bij het schilderen, wat weer nadelig is voor …. de eeuwige aanzetten en strepen ( dé vijand van plafonds verven). Wat het soort plafondverf betreft hangt volledig af uit welk materiaal uw plafond gemaakt is. Daarom: schakel een expert in en vraag terdege raad!
houten plafond schilderen

Kosten om een plafond te verven

De prijs om uw plafond te laten verven is – uiteraard – afhankelijk van vele factoren. Buiten het feit dat elk schildersbedrijf een ander tarief zal hanteren voor het aanstellen van een schilder, zijn er nog bijvoorbeeld de grootte van de kamer (aantal m²), het materiaal waaruit uw plafond bestaat (afhankelijk van het aantal lagen, zoals grondlaag, één of meerdere afwerkingslagen, enz.)

Het beste wat u kan doen is een offerteaanvraag doen bij verschillende schildersbedrijven in uw regio, en op die manier tot 3 offertes krijgen die u kan vergelijken. U kan hierdoor tot 40% besparen op de totale prijs.

Om toch tot een richtprijs te komen, kan u uitgaan van de volgende richtprijzen:

  • Het laten verven van een plafondoppervlak van pakweg een 30m², zal u ongeveer €220,- gaan kosten. Verf niet inbegrepen!
  • Is bijvoorbeeld uw benedenverdieping ronde de 70m² groot, en u wil de plafonds hiervan laten schilderen, reken dan op €375,- voor het hele project. Hier is dan wel de verf en randmateriaal inbegrepen.
  • Het kan ook voorkomen dat er extra werk aan het schilderen van uw plafond nodig is. Denk daarbij aan een plafond die ondersteund wordt door zichtbare steunbalken. Die hebben ook hun behandeling nodig en dus een invloed op de kostprijs. Richtprijs voor een plafondoppervlak van ca. 34m² zal €780,- per project zijn. Hier ook: verf inbegrepen.

Een schilder inhuren voor deze klus

Dit artikel laat u duidelijk zien, dat een plafond klaarmaken én verven niet altijd evident is. Een mooi huis, inclusief plafonds, hebben nu eenmaal hun prijs. De beste raad die we u kunnen geven is: haal een vakman in huis, vraag offertes en vraag raad aan uw speciaalzaak. Iedere zijn stiel!!